Femeile conduc lumea – Interviu cu Olivia Dejeu

  1. Buna, poți să începi, te rog, prin a ne spune câteva cuvinte despre tine? 

Buna, multumesc de invitatie. 🙂  Eu sunt Olivia si sunt o antreprenoare aflata la inceput de drum. Am calatorit in peste 30 de tari si am fondat Oh Kimono in timp ce eram in Asia.

2. Care a fost parcursul tău profesional înainte de a intra în lumea antreprenorialului? 

Sunt om de marketing si social media, si cam asta am facut inainte sa incep businessul, desigur, in timp ce incercam sa imi croiesc o cale in moda. Am tot incercat internshipuri, am lucrat cu designeri romani si internationali, insa am avut parte de dezamagiri si multe refuzuri. Pana cand intr-o zi mi-am zis ca, de ce sa astept la usa altuia, cand pot sa imi construiesc eu usa? Si apoi tot ce mai vine cu asta.

3. Care este businessul tău și cui se adresează?

Business-ul meu este Oh Kimono, primul brand romanesc de kimonouri. Colecții în ediție limitată, inspirate din călătoriile mele în Asia, piesele Oh Kimono sunt niște suveniruri, piese timeless. 

Se adreseaza unei audiente destul de largi, cu varste intre 18 si 55 ani, si avem piese pentru el, ea si babies/kids. Insa in general, millennials sunt cei care revin, si cumparatorii mai conscious, care apreciaza colectiile sustenabile.

4.Cum ți-a venit ideea si de unde ai primit cea mai multa susținere? 

A fost destul de spontan. Eram indragostita de kimonouri si imi doream de cand eram copil sa am propriul brand de haine. Iar in prima calatorie in Asia, intr-o piata din Hanoi, Vietnam, am zis ca daca nu o fac acum, cand simt o pasiune atat de intensa pentru tot ce inseamna patterns si simboluri, probabil ca nu o sa am curajul. Aveam 200$ pusi deoparte, si asa a inceput totul. Initial au fost doar piese cumparate, apoi am realizat ca nu e sustenabil si ca nu e ce imi doresc, imi doream sa creez povestea, sa fie ceva unic, iar clientii sa faca parte din povestea cu motive asiatice.

Cred ca de la mine am primit cea mai multa sustinere. 🙂  Si cred sincer ca asa si trebuie sa fie, cand vrei sa pornesti o afacere, tu trebuie sa te sustii pe tine, in fiecare moment. Pana la urma, tu ai imboldul de a incepe, de a-ti crea responsibilitatile. Desigur, am avut familia si prietenii ca sustinatori, oricand, si in momentele mai grele. Si pentru asta le multumesc si sper ca pot sa inapoiez si eu lor aceeasi sustinere si acelasi suport moral. E important sa ai o retea de oameni cu care sa te mai consulti, si sa vezi cum ai putea face mai bine. 

5. Cum ți s-a părut partea birocratică? E complicat? Unde ai întâmpinat cele mai multe probleme / ce ai schimba? 

Este destul de complicat pentru cineva care nu are cunostinte legale sau financiare, ceea ce a fost si cazul meu. Au fost zile intregi de citit pe forumuri, si saptamani intregi de birocratie, sincera sa fiu, nu cred ca se va imbunatati curand sistemul de la noi. Totul e facut sa iti puna piedici, nu sa te ajute, spre deosebire de alte tari europene in care iti faci o firma online in 10 minute si ai apoi multe beneficii financiare in limita unor plafoane. Mi-as dori tare mult ca totul sa se desfasoare online, chiar nu vad necesare multe deplasari si acte pentru unele actiuni simple.

6. Care este cea mai mare reușită de până acum, cu care te mândrești? 

Probabil faptul ca am castigat Call for Artists de la Qreator si am invatat atat de multe, a fost si prima comanda mare a mea. Nu prea stiam cum sa fac, nici nu aveam supplierii mei, a trebuit sa invat totul repede.  Ar mai fi probabil si faptul ca de la 200$ investitie initiala, in mai putin de un an, ajungem la o cifra de afaceri maricica, pe care nu mi-as fi imaginat-o.

7. Care sunt planurile tale pe viitor?

Momentan sunt in discutii cu cateva boutiqeuri cu renume international pentru a vinde online la ei, imi doresc sa extind din Romania catre alte piete un pic mai obisnuite cu colectii limitate si designeri noi. Luna asta suntem la Etajul Designerilor romani, iar acum in august am lansat si o colectie eco friendly, Oh Jaipur. Kimonourile sunt realizate pe bumbac ikat, vopsite prin proces traditional in Jaipur, India, culorile venind din diverse legume.

Lucram cu ateliere fair trade si incerc sa realizez un mic documentar despre cum facem lucrurile sa se intample. Sunt insa a woman show, asadar ma ocup si de editat, vanzari, productie si altele, sper sa reusesc cat de curand sa punem online.

In toamna lansam noua colectie de loungewear, unde am integrat materiale precum in, bumbac, matase. Sunt atat de confortabile, fine pe piele si sunt piese atat pentru el cat si pentru ea, perfecte pentru zilele petrecute acasa.

8. Spune-ne ceva și despre timpul tău liber – mai ai?   Care sunt hobby-urile tale, cum îți place să te relaxezi?

Cand ai un business, timpul liber este tot timpul business-ului. Insa eu mai lucrez si la alte proiecte, manageriez cateva conturi de social media. Asadar, cand nu petrec peste 10 ore lucrand pentru Oh Kimono, imi place sa ies in natura, sa fac drumetii, sa explorez. Imi place enorm sa calatoresc, acum nu prea este posibil, dar cand totul va fi mai ok, vreau sa vizitez urmatoarele 10 tari de pe lista si sa petrec cateva luni in Armenia si Iordania.

9. Ce sfat ai da femeilor care se află la început de carieră, într-o lume a bărbaților?

Faimousul cantec, It’s a man’s world al lui James Brown rasuna pana in ziua de azi in mediul de business si nu numai. Dar we make it a „Who runs the world? Girls!” 

Le-as spune: intotdeauna sa ai incredere in instinct. E inexplicabil, dar te poate ajuta sa faci alegerile corect. Si le-as mai spune, daca nu sunt decise ca pot petrece pana la 15 ore pe zi muncind pentru business-ul lor perioade lungi de timp, sa se mai gandeasca o data. Trebuie sa fii pregatit, si trebuie sa iti doresti mult ca sa reusesti.

Colectia de superbe kimono-uri a Oliviei o puteti gasi aici, iar pe Olivia o puteti gasi si pe Instagram.

Pentru alte interviuri puteti intra pe sectiunea dedicata de Interviuri CityFemme

Sursa foto: arhiva personala a Oliviei

Postari similare

2 Replies to “Femeile conduc lumea – Interviu cu Olivia Dejeu”

  1. Multumesc pentru invitatie! Seria de interviuri Femeile conduc lumea sunt inspirationale, mi-a facut placere sa citesc din cele anterioare si sa descopar povestile antreprenorilor femei din Romania:)

    1. Multumesc si eu pentru disponibilitate! Exact asta imi doresc si eu sa obtin cu aceasta serie de interviuri – sa fie o sursa de inspiratie pentru femeile de pretutindeni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *