Cernobîl – Cartea si Serialul

La ultima editie a Clubului de Carte organizat de editura Litera am primit ca tema de discutie pentru data viitoare cartea Rugaciune pentru Cernobîl a autoarei Svetlana Aleksievici, carte care a stat la baza serialului Cernobîl pe care il puteti vedea pe HBO GO.

Serialul l-am vazut in urma cu cateva luni impreuna cu sotul meu si este de fapt vorba despre o mini-serie de doar cinci episoade in care surprindem ecranizarea a probabil celei mai grave catastrofe produse vreodata de om.

In aprilie 1986, in Cernobîl a avut loc o explozie nucleara la unul din reactoarele centralei din Ucraina Sovietica. Autoritatile statului ar fi pastrat aceasta catastrofa secreta, daca radiatiile emanate nu ar fi depasit limite de neimaginat si nu ar fi pus pe jar si in pericol intreaga omenire.

In primele ore si zile de la eveniment totul este confuz, dimensiunea pericolului la care oamenii sunt expusi nu este clara, iar deciziile care trebuie luate sunt greu de definit, tinand cont ca este pentru prima data in istoria omenirii cand acest lucru se intampla.

De-a lungul Cernobîl, scurtul serial anglo-american are a avut premiera in mai 2019 vedem ce s-a intamplat atat cu momente inaintea exploziei, cum au reactionat angajatii centralei, pompierii, autoritatile, localnicii, precum si ce masuri au fost luate pe termen scurt si mediu pentru a curata zona contaminata si cum a fost impactata viata locuitorilor si nu numai.

La baza acestui serial sta insa cartea Rugaciune pentru Cernobîl, carte in care regasim marturiile celor care au fost martorii tragediei. Ii ascultam pe localnicii care au fost evacuati pentru totdeauna din casele lor, fara a avea voie sa-si ia nimic cu ei, pe tinerii care au fost chemati pentru a decontamina zona – au omorat animale, au impiedicat oamenii sa se intoarca la casele lor, au spalat strazile, au ingropat pamantul si copacii, au strans bucatile radioactive care au cazut in urma exploziei si multe altele.

Unii au fost voluntari, insa multi au fost fortati sau momiti de autoritati sa mearga in cea mai periculoasa zona de pe Pamant, fara a li se explica riscurile. Vorbim insa si de parinti care si-au pierdut copiii in urma acestui dezastru, de sotii care au ramas fara soti, de oameni care s-au imbolnavit grav.

Radiatiile, desi invizibile, au un grav efect asupra celor expusi – pot produce in scurt timp decesul, iar pe termen mediu produc boli grave si malformatii pentru nou-nascuti. Un obiect care a fost expus la radiatii devine el insusi radioactiv si periculos si nu mai poate fi folosit, de unde necesitatea de a evacua populatia din zona.

Serialul si cartea au readus in prim-plan acest subiect inca actual, pentru ca desi au fost luate niste masuri, radiatiile continua sa produca efect, zona Cernobîl nu poate fi locuita (acolo se gasesc doar autoritati, angajatii centralei si cei cativa oameni care s-au intors pe furis la casele lor, desi acest lucru este interzis), iar riscul este in continuare foarte mare.

Ceea ce mi se pare insa destul de inconstient pentru multi oameni este boom-ul turistic care a luat nastere – de ce te-ai expune de buna voie la acele radiatii, pentru a te mandri ca ai fost intr-una din cele mai periculoase zone de pe Pamant? Chiar daca in acest moment nu vei resimti efectele – este foarte posibil ca peste cativa ani sa te imbolnavesti grav si sa nu intelegi de ce…

Eu una va recomand atat cartea, cat si serialul. Ambele vor aduce putina lumina si va vor face sa intelegeti mai bine ce s-a intamplat atunci si cat de periculoase sunt centralele nucleare. Unul dintre primele lucruri pe care l-am facut dupa ce am terminat de citit cartea a fost sa vad care este distanta de la Bucuresti la Cernavoda, unde avem singura centrala nucleara din Romania, asa ca sper ca va dati seama ca pe mine una evenimentele de atunci m-au marcat destul de serios.

Nu este prima carte a autoarei Svetlana Aleksievici pe care o citesc – acum ceva vreme am citit Razboiul nu are chip de femeie, o carte la fel de tulburatoare.

Pentru mai multe recomandari de filme si seriale puteti vedea sectiunea Filme CityFemme, iar pentru mai multe recomandari de carti puteti vedea sectiunea Carte CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen + 9 =