Recomandare lectura: Matriarhat de Cristina Andrei

Matriarhat de Cristina Andrei este o carte despre care am auzit inca de cand a aparut anul trecut la Nemira, insa pana acum nu reusisem sa o citesc. Datorita celor de la Libris a ajuns insa in lista mea de lecturi de pe luna aceasta si am savurat-o de cele mai multe ori dimineata, in metrou, in drum spre birou.

Adevarul este ca formatul permite acest lucru, deoarece in carte veti gasi opt povesti destul de scurte in care intalnim opt femei complet diferite, cu destine si idealuri care de care mai surprinzatoare.

Si cumva, nu ai cum sa nu te regasesti macar partial daca nu in poveste, atunci in mentalitate, in temerile lor, in ambitia lor. Cel mai adesea, femeile nu au nume, nu sunt nici macar foarte bine descrise. Insa sunt tipologii feminine pe care le-am intalnit de-a lungul vietii noastre, surprinse in profunzime, in momente importante ale vietii, iar in unele cazuri sunt vazute prin ochii partenerului, care le descrie astfel pentru noi.

Regasim astfel o cantareata care a fost violata in tinerete si intelegem cum i s-a schimbat destinul dupa aceasta intamplare, o fata din flori ramasa orfana, care face o profunda obsesie pentru barbatul care i-a oferit un camin si a tratat-o ca pe o fiica, o jurnalista care se poarta mizerabil cu sotul ei, o tanara bolnava de cancer care pleaca la munca in strainatate, o prostituata care isi imagineaza cele mai rele lucruri, o femeie divortata, al carei sot incearca sa o recastige pe patul de moarte, precum si o profesoara care iubeste cainii si pisicile fara stapan mai mult decat isi iubeste familia.

Toate aceste povesti ne prezinta fatete diferite ale societatii contemporane, unde relatia dintre barbati-femei se manifesta prin prisma raporturilor de putere sau supunere prestabilite intre ei. Sa fiu sincera, niciuna din povesti nu este fericita, toate sufera intr-un fel sau altul, deciziile din trecut isi au consecintele in prezent.

Universul fictional al Cristinei Andrei surprinde prin diversitatea tipologiilor umane, prin subtilitate narativa si prin capacitatea de a concentra pe spatii mici povesti de viata destine frante portrete in miscare ale unor oameni obisnuiti. Prozele ei vorbesc despre irosire si esecuri existentiale despre vulnerabilitate si bucurie dragoste si ura pustiitoare furie si tandrete despre suferinta si moarte impletite toate in viata de zi cu zi. ” – Carmen Musat

Cristina Andrei a absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii Bucuresti si dupa Revolutie a lucrat a jurnalist pe parte culturala. In 2014 a publicat primul sau roman, Abonatul nu poate fi contactat, aparut tot la editura Nemira.

Momentan cartea Matriarhat nu mai este in stoc pe site-ul Libris, insa sper ca va reveni cat de curand. 🙂

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + five =