La sfarsitul saptamanii trecute, pe scena Sălii Pictura a Teatrului Național “I.L. Caragiale” din București a avut loc premiera oficială “A fost odată în România“, un spectacol în regia lui Dragoș Huluba, în care cuvântul se amestecă cu pantomima, step-ul, muzica şi gag-ul rafinat.
Astfel, de-a lungul a 70 de minute de spectacol, am avut ocazia sa urmaresc istoria ultimei sute de ani a Romaniei, spusa de patru personaje, care rand pe rand isi schimba hainele si obiceiurile, traditiile, stilul de viata, si ne duc pe repede-inainte in momentele cheie ale existentei tarii noastre.
Nu este primul spectacol de pantomima pe care il urmaresc si de fiecare data raman impresionata cat de multe pot fi exprimate fara cuvinte, prin gesturi, mimica, muzica, dans. Am ras pe alocuri destul de mult, la fel ca toata sala, dar am fost si tristi atunci cand ne-am reamintit de momente grele.
“A fost odată în România” este o poveste cu oameni simpli puși în situații excepționale, având ca punct de pornire un scenariu gândit de Dragoş Huluba împreună cu Eduard Adam și Violeta Huluba. Autorii sunt totodată și interpreții care, împreună cu Ileana Olteanu aduc în fața dumneavoastră această poveste simplă și cuceritoare, despre oameni obișnuiți care reușesc să supraviețuiască cu demnitate, dragoste și umor marilor turbulențe în care îi aruncă istoria.
Așadar, patru actori, costume, muzică, dans, proiecții video, lumini, pantomimă, câteva cuvinte, umor, nostalgie … ingrediente ale unui spectacol necesar. De ce necesar? Pentru că “A fost odată în România” este spectacolul generației de astăzi chiar dacă, paradoxal, povestea lui se întinde pe mai bine de 100 de ani.
“Am incercat ca in 70 de minute sa prezentam 100 de ani de istorie a Romaniei, incepand cu Primul Razboi Mondial pana in timpurile moderne… acele timpuri moderne care si-au pierdut din conotatia cuvantului modern. (…) Noi am vorbit despre oamenii simpli, despre acei oameni marunti care trebui sa suporte cavalcadele istoriei care ii loveste si in fata careia pot sa supravietuiasca sau nu. Este vorba despre bunicii nostri, despre parintii nostri, despre noi.“- Dragos Huluba
Ca într-o joacă cu timpul, poveștile se spun când pe repede înainte, când pe repede înapoi. De la lumea plină de vervă a perioadei interbelice, cu rochii superbe, bărbați în frac și plimbări pe Calea Victoriei, la anii cenușii ai perioadei comuniste în care o portocală poate lumina o lume întreagă într-o seară de iarnă, până la anii nebuni ai zilelor noastre cu deschideri de Mall și alienarea individului sub stresul vieții moderne, “A fost odată în România” te invită în acest carusel al istoriei, în care vei râde, vei aplauda, vei zâmbi melancolic, sau vei pierde o lacrimă pasageră.
Spectacolul este realizat sub auspiciile Centrului de Cercetare și Creație Teatrală Ion Sava.
Pentru alte recomandari de piese de teatru puteti urmari sectiunea Teatru CityFemme.
Sursa foto: TNB
Ce tare! E pe lista mea! Multumeec pentru review!
Nu cred ca am fost pana acum la vreun spectacol de pantomima. Ar fi momentul sa incerc.
FOarte interesant.Mulțumesc pentru articol.
Nu am încercat niciodată un astfel de spectacol. Am da iau in calcul.
Prima data cand am fost la teatru in Bucuresti am fost la un spectacol de pantomima a lui Dan Puric!
Foarte interesant. Mulțumesc pentru recomandare!
Pare extraordinar de interesant, Oana! Recunosc… inca nu am vazut un spectacol de pantomima. Poate ar fi cazul sa dau startul cu aceasta piesa.
Suna bine!