Recomandare lectura: Inainte de ploi de Dinah Jefferies

Prin romanul Inainte de ploi, Dinah Jefferies ne aduce in prim-plan o frumoasa poveste de dragoste, in stilul in care ne-a obisnuit deja.

Daca acum doi ani am citit romanul Sotia plantatorului de ceai al aceleiasi scriitoare, in care actiunea avea loc in exoticul Ceylon, de data aceasta autoarea ne duce in indepartata Indie, in Rajputana, unde Eliza Fraser, o tanara de 29 de ani din Anglia este personajul principal.

Observ ca autoarea are o predilectie pentru inceputul secolului al XX-lea, pentru ca daca in primul roman pe care l-am citit actiunea avea loc in perioada 1925 – 1933, de data aceasta poposim in anul 1930, cu un scurt prolog in 1912, cand Eliza era doar un copil.

Si de data aceasta sparge stereotipuri si prezinta o tanara vaduva intr-o societate in care in mod traditional vaduvele ardeau pe rug, pentru a-si urma sotul in cealalta viata. Si mai mult de atat, prezinta o femeie de cariera – o femeie fotograf.

Usor-usor, alaturi de Jayant (sau Jay) Singh Ratore, al doilea fiu al lui Laxmi, Maharani, regina, mama conducatorului din Juraipore, Eliza incepe sa descopere stilul de viata indian, bucuria pe care o au in fata vietii, credinta si felul simplu de a iubi natura, toate acestea in timp ce incearca sa realizeze sarcina pentru care a fost angajata – aceea de a realiza o serie de fotografii pentru o arhiva oficiala care sa prezinte viata in India, dorita de britanici.

Tanara este vrajita de stilul de viata, dar si de Jay, un indian pasional, alaturi de care din pacate nu poate avea un viitor, indiferent cat de mult incepe sa isi doreasca asta.

Dar intrigile de la curte, faptul ca cineva ii umbla prin lucruri sau ii strica aparatul de fotografiat – toate acestea ii vor da de gandit tinerei despre pericolul la care se supune.

Atunci cand Clifford Salter, un britanic mai in varsta si cel care a angajat-o ca si fotograf o cere de sotie, iar o scrisoare de acasa o anunta ca mama sa este grav bolnava – Eliza se va trezi pusa la mijloc intre mirajul Indiei si radacinile adanci infipte in Anglia, iar faptul ca Jay este acuzat de complot si ranit intr-un accident ce pare a fi un atentat nu face deloc lucrurile mai usoare.

Sunt mult mai multe povesti si personaje despre care nu v-am mentionat nimic si pe care o sa va las sa descoperiti voi, precum si niste descrieri foarte realiste ale peisajului si climei zonei si sa nu uitam nici de scenele de pasiune dintre Eliza si Jay. 🙂

Prima carte citita in 2019 este una care m-a tinut in suspans, m-a vrajit prin descrieri si m-a facut sa o indragesc pe Eliza si sa ii apreciez curajul si pasiunea.

Autoarea Dinah Jefferies s-a nascut in Malaysia, dar s-a mutat in Anglia cand avea noua ani. In 2014 i-a aparut primul roman – The separation. In prezent locuieste cu sotul ei in Gloucestershire. Sotia plantatorului de ceai este al doilea roman publicat, iar Inainte de ploi a aparut in 2018 la editura Nemira, in colectia Damen Tango.

Voi ati citit Inainte de ploi? Cum vi s-a parut?

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *