Noutatile lunii octombrie (partea a doua)

Am lipsit cam mult de acasa in ultima vreme, asa ca incep saptamana printr-un articol de nouati, pentru ca s-au strans destul de multe in inbox-ul meu. ­čÖé

Muzeul ascuns! – ÔÇ×Pa╚Öi spre rena╚Öterea Muzeului Teatrului Rom├ónesc”

├Än perioada 15 octombrie ÔÇô 14 decembrie 2018, foaierul ÔÇ×Tapiserie” de la etajul 1 al S─âlii Mari a TNB va g─âzdui, succesiv, ┬á3 expozi╚Ťii tematice, dedicate unor mari actori care au marcat istoria centenar─â a Teatrului Na╚Ťional: Aristide Demetriade, Ana Luca ╚Öi Ion Petrescu.

Aceste expozi┼úii fac parte din proiectul cultural ÔÇ×Pa╚Öi spre rena╚Öterea Muzeului Teatrului Rom├ónesc”. Ini┼úiat de Asocia┼úia Art Conservation Support (ACS), ├«n parteneriat cu Teatrul Na╚Ťional ÔÇ×Ion Luca Caragiale”, proiectul este finan╚Ťat de Ministerul Culturii ╚Öi Identit─â╚Ťii Na╚Ťionale” ┼či este consacrat unei serii de activit─â╚Ťi destinate at├ót publicului larg de toate v├órstele, c├ót ╚Öi speciali╚Ötilor ├«n conservarea patrimoniului cultural material.

Cele trei expozi╚Ťii de la TNB vor putea fi vizitate de to╚Ťi spectatorii care vin sear─â de sear─â la spectacolele de la Sala Mare, de participan╚Ťii la tururile ghidate de luni, precum ╚Öi ÔÇô la cerere ÔÇô de speciali╚Ötii interesa╚Ťi de istoria teatrului rom├ónesc.

Vor fi expuse lucr─âri de pictur─â, sculptur─â, grafic─â, costume, fotografii, obiecte ╚Öi documente inedite (manuscrise, afi╚Öe, imagini de arhiv─â) care fac parte din colec╚Ťia Muzeului Teatrului Na╚Ťional. O parte dintre aceste exponate au fost supuse unor atente interven╚Ťii de conservare-restaurare. ├Äncep├ónd din acest an, expertul restaurator Dr. Aurelia Pomponiu a restaurat magistral o parte din costumele din colec╚Ťia Muzeului TNB.

Prin proiectul ÔÇ×Pa╚Öi c─âtre rena╚Öterea Muzeului Teatrului Rom├ónesc” se va continua procesul de restaurare,┬á cu o serie de lucr─âri de art─â plastic─â (pictur─â ├«n ulei pe p├ónz─â ╚Öi grafic─â) de care se vor ocupa restauratorii Ioan Darida ╚Öi Dana Postolache.


Conferin┼úele Teatrului Na┼úional din Bucure┼čti – “De ce alegerile parlamentare din Republica Moldova de la ├«nceputul anului viitor sunt importante pentru Rom├ónia?”

├Än cadrul programului Conferin┼úele Teatrului Na┼úional din Bucure┼čti, Duminic─â 21 octombrie 2018, de la ora 11.00, la Sala Mic─â, MAIA SANDU prezint─â conferin┼úa cu tema “De ce alegerile parlamentare din Republica Moldova de la ├«nceputul anului viitor sunt importante pentru Rom├ónia?”

ÔÇťLa 27 de ani de independen╚Ť─â, Republica Moldova este, probabil, ├«n cel mai jos punct al existen╚Ťei sale. Cel pu╚Ťin o treime din popula╚Ťie ╚Öi-a pierdut ├«ncrederea c─â poate construi un viitor demn acas─â ╚Öi a plecat din ╚Ťar─â, iar oamenii care au r─âmas sunt cuprin╚Öi de un sentiment de dezn─âdejde profund─â. Corup╚Ťia ╚Öi guvernarea proast─â sunt cauzele principale ale situa╚Ťiei ╚Öubrede ├«n care a ajuns Republica Moldova. Pentru a distrage aten╚Ťia de la abuzurile comise, partidele politice au exploatat intens clivajele din societate, aceasta fiind ├«n continuare ad├ónc divizat─â ├«ntre cei care sunt gata s─â renun╚Ťe la democra╚Ťie, asociind-o cu guvernele care au cauzat corup╚Ťia, s─âr─âcia ╚Öi migra╚Ťia, sper├ónd c─â modelul estic, autoritar, i-ar putea sc─âpa de mizerie ╚Öi cei care vor s─â tr─âiasc─â ├«ntr-o ╚Ťar─â liber─â, dup─â modelul occidental.

Sl─âbirea institu╚Ťiilor statului prin capturarea acestora de c─âtre guvernarea oligarhic─â, subminarea procesului democratic, inclusiv prin anularea alegerilor locale din Chi╚Öin─âu ╚Öi modificarea sistemului electoral ├«n favoarea partidului sociali╚Ötilor ╚Öi ├«n detrimentul partidelor pro-europene de opozi╚Ťie, lipsa oric─ârui sprijin popular pentru partidul de la guvernare, dar care ╚Ťine cu orice pre╚Ť s─â p─âstreze puterea, reprezint─â riscuri majore pentru asigurarea unor alegeri libere ╚Öi corecte ╚Öi, respectiv, pentru rezultatul acestora.

Men╚Ťinerea puterii de c─âtre regimul Plahotniuc-Dodon ├«n forma existent─â sau ├«n oricare alt─â form─â va conduce la schimbarea, cel pu╚Ťin pe termen mediu, a structurii aleg─âtorilor ├«n favoarea celor care voteaz─â pentru partide apropiate regimului de la Kremlin. Situa╚Ťia demografic─â, migra╚Ťia masiv─â pe segmentul pro-european ╚Öi reticen╚Ťa guvern─ârii de a crea condi╚Ťii pentru participarea diasporei la vot vor lipsi Republica Moldova de masa critic─â de aleg─âtori pro-democra╚Ťie.

Ce poate face Rom├ónia pentru ca Republica Moldova s─â nu piard─â ultima lupt─â pentru democra╚Ťie? Vom c─âuta r─âspunsuri ├«mpreun─âÔÇŁ. (Maia SANDU)

————————————————————————————————–

1 din 3  persoane cu psoriazis se gândește la suicid

Experiment social: Ana Morodan s-a pus ├«n ipostaza unei persoane afectate de psoriazis pentru a vedea cum reac╚Ťioneaz─â oamenii

Societatea Rom├ón─â de Dermatologie continu─â demersul de con╚Ötientizare ╚Öi informare asupra psoriazisului ├«n cadrul campaniei ÔÇ×PSO, dincolo de piele ÔÇô Accept─â-m─â, sus╚Ťine-m─â, apropie-te!ÔÇŁ. Campania are ├«n acest an mesajul central – ┬ápsoriazisul nu este o boal─â contagioas─â ╚Öi urm─âre╚Öte s─â trag─â un semnal de alarm─â cu privire la stigmatizarea social─â ╚Öi profesional─â a persoanelor cu psoriazis. ├Än acest sens, cu implicarea Anei Morodan ├«n calitate de ambasador, a fost realizat un experiment social prezentat ├«n cadrul celor dou─â materiale video ale campaniei, menit s─â surprind─â reac╚Ťiile oamenilor atunci c├ónd intr─â ├«n contact cu o persoan─â care sufer─â de psoriazis.

O boal─â cronic─â ce reapare periodic pe parcursul vie╚Ťii ╚Öi nu poate fi vindecat─â, psoriazisul afecteaz─â 125 de milioane de persoane ├«n ├«ntreaga lume. Din cauza percep╚Ťiei gre╚Öite, manifest─ârile bolii se reg─âsesc dincolo de suprafa╚Ťa vizibil─â a pielii, cu implica╚Ťii severe la nivel psihosocial ╚Öi ├«n via╚Ťa de zi cu zi a pacien╚Ťilor: 1 din 3 bolnavi se g├ónde╚Öte la suicid ╚Öi, din cauza discrimin─ârii la locul de munc─â, 50% dintre pacien╚Ťi relateaz─â o calitate a vie╚Ťii sc─âzut─â2.

Pentru c─â se consider─â ├«n mod gre╚Öit c─â este o boal─â transmisibil─â, oamenii evit─â s─â intre ├«n contact direct cu pacien╚Ťii, duc├ónd la stigmatizarea ╚Öi izolarea lor: 10% din popula╚Ťie consider─â c─â psoriazisul poate fi infec╚Ťios, 24% nu ar forma un parteneriat cu o persoan─â bolnav─â, 20% nu ar intra ├«ntr-o piscin─â al─âturi de un pacient cu psoriazis3. Psoriazisul devine astfel o afec╚Ťiune a c─ârei manifestare dep─â╚Öe╚Öte nivelul pielii ╚Öi afecteaz─â, printre altele, cariera bolnavilor: 23% dintre pacien╚Ťi ╚Öi-au ales cariera profesional─â fiind condi╚Ťiona╚Ťi de boal─â2.

Stigma socio-profesional─â asociat─â scade semnificativ calitatea vie╚Ťii bolnavilor, ace╚Ötia ajung├ónd s─â se confrunte cu un nivel crescut de depresie: 60% sufer─â de episoade depresive, dar ╚Öi alte consecin╚Ťe psihosociale negative precum ru╚Öine, furie, ├«ngrijorare ╚Öi jen─â.

Pe platforma https://www.psoriazis.info/ ╚Öi pagina de Facebook Afla totul despre PSO, persoanele cu psoriazis, dar ╚Öi to╚Ťi cei interesa╚Ťi, pot afla mai multe despre boal─â, pot adresa ├«ntreb─âri medicilor, primesc sfaturi din partea speciali╚Ötilor sau ├«╚Öi pot ├«mp─ârt─â╚Öi povestea.

Conform Organizatiei Mondiale a S─ân─ât─â╚Ťii, psoriazisul este declarat a 5-a cea mai important─â boal─â cronic─â netransmisibil─â, ├«mpreun─â cu boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii. Psoriazisul este o afec╚Ťiune cutanat─â cronic─â, care apare pe un fond genetic, sub influen╚Ťa anumitor factori declan╚Öatori.

————————————————————————————————–

STUDY IN ARTS, business meets arts la cea de-a doua edi╚Ťie a singurului t├órg educa╚Ťional specializat din Rom├ónia

Dup─â succesul primei edi╚Ťii, organizatorii revin cu t├órgul STUDY IN ARTS, o a doua edi╚Ťie care pune accent at├ót pe oferta educa╚Ťional─â din domenii ca mod─â ╚Öi design, c├ót ╚Öi luxury, marketing sau business, reunind unele dintre cele mai renumite licee ╚Öi universit─â╚Ťi din lume. Pe 24 noiembrie, STUDY IN ARTS aduce fa╚Ť─â ├«n fa╚Ť─â profesioni╚Ötii ╚Öi reprezentan╚Ťii celor mai importante ╚Öcoli din lumea vibrant─â a artei ╚Öi a business-ului, cu elevii, studen╚Ťii ╚Öi persoanele pasionate de aceste domenii, facilit├óndu-le tinerilor interac╚Ťiunea cu exper╚Ťi renumi╚Ťi la nivel interna╚Ťional.

T├órgul educa╚Ťional va avea loc pe data de 24 noiembrie la ARCUB, ├«n intervalul orar 10.00-18.00. Anul acesta oferta este extrem de bogat─â: facult─â╚Ťi de business, marketing, arhitectur─â ╚Öi design interior, fashion, styling, fotografie, beauty, comunicare audio-video, business de produs, digital media, art─â culinar─â, branding, mastere ├«n domeniu sau cursuri scurte de c├óteva s─âpt─âm├óni. Noutatea acestei edi╚Ťii este extinerea ╚Öi ├«n zona artelor ╚Öi ├«mpletirea lor cu zona de business, tot mai necesar─â indiferent de domeniu.

La eveniment vor participa reprezentan╚Ťi ai universit─â╚Ťilor: International University of Monaco, Business & Hotel Management School Switzerland, Istituto Europeo di Design Milano, Royal Academy of Arts Hague, Business School Lausanne, Istituto Marangoni, Canadian International Student Services – Toronto, Falmouth University, University of Suffolk , IUBH – University of Applied Sciences, Vatel – Bordeaux, De Montfort University, Globe Business College Munich ╚Öi ai liceelor: Le Rosey – Geneva, Chelsea Independent College – Londra, Kensington Park School – Londra.

————————————————————————————————–

P─â╚Öe╚Öte ├«ncrez─âtoate ├«ntr-o nou─â etap─â din via╚Ť─â, cu Mastrelle Meno

Ca femei, ca mame, ca iubite suntem obi╚Önuite toat─â via╚Ťa s─â avem grij─â de cei din jur, de cei pe care ├«i iubim. Dar asta nu ├«nseamn─â c─â trebuie s─â uit─âm de noi ╚Öi s─â neglij─âm unele aspecte, care ╚Ťin de ├«ngrijirea noastr─â, mai ales c├ónd corpul trece printr-o serie de schimb─âri ╚Öi ne cere ajutorul. Acesta este ╚Öi cazul menopauzei.

╚śtiai c─â 75% dintre femeile la menopauz─â se confrunta cu bufeuri, iar perioada ├«n care se manifest─â aceste st─âri nesuferite este de 3-5 ani? Acestea se manifest─â prin senza╚Ťii de c─âldur─â intens─â, ├«nso╚Ťite de transpira╚Ťie, palpita╚Ťii ╚Öi ritm cardiac crescut. Un episod poate dura ├«ntre 30 de secunde ╚Öi 30 de minute, iar pe parcursul unei zile femeile pot avea ╚Öi 20 de astfel de episoade.

Toate aceste tulburari somatice al─âturi de transpira╚Ťii nocturne, tendin╚Ťa de ├«ngr─â╚Öare, sc─âderea libidoului ╚Öi atrofie vaginal─â cu care se confrunt─â femeile la premenoupauz─â ╚Öi menopauz─â sunt cauzate de schimb─ârile hormonale care au loc ├«n organismul lor. De asemenea, dezechilibrul hormonal conduce la tulbur─âri psihice cum ar fi irascibilitate, pl├óns facil, st─âri depresive ╚Öi la tulbur─âri cognitive precum modific─âri ale aten╚Ťiei, memoriei ╚Öi sc─âderea capacit─â╚Ťii de concentrare.

Dac─â te confrun╚Ťi cu astfel de simptome, dar nu e╚Öti sigur─â c─â acestea sunt cauzate de apropierea menopauzei ├«╚Ťi propunem s─â ├«ncerci Mastrelle┬« Meno test. Astfel, simplu, u╚Öor ╚Öi ├«n doar 1-5 minute vei ╚Öti sigur. Odat─â identificat─â cauza apare ├«ntrebarea ce poate fi f─âcut pentru ameliorarea senza╚Ťiilor nepl─âcute ╚Öi restabilirea echilibrului hormonal –┬á solu╚Ťii put├ónd fi Mastrelle Meno I Mastrelle┬« Meno II.

Mastrelle┬« Meno test pentru menopauz─â este un test pentru determinarea concentra╚Ťiei hormonului FSH (hormon foliculostimulant) ├«n urin─â, determin├ónd astfel dac─â persoana care l-a utilizat este sau nu la menopauz─â. Este u╚Öor de folosit acas─â, ├«n orice moment al zilei, iar rezultatul poate fi aflat ├«n 1-5 minute.

Mastrelle┬« Meno I este un supliment alimentar ce calmeaz─â simptomatologia specific─â menopauzei, pe baz─â de de extracte vegetale (Cimicifuga racemosa, Vitex agnus-castus, Rhodiola rosea, Melissa officinalis) ╚Öi vitamina B6. Acesta amelioreaz─â bufeurile ╚Öi transpira╚Ťiile nocturne, combate oboseala, tulbur─ârile de somn, nelini╚Ötea ╚Öi iritabilitatea.

Mastrelle┬« Meno II este un produs complex ╚Öi inovativ ce restabile╚Öte echilibrul hormonal la menopauz─â ╚Öi post-menopauz─â, sus╚Ťine s─ân─âtatea sistemului osos, protejeaz─â sistemul cardiovascular, ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte elasticitatea pielii ╚Öi fortific─â p─ârul. Prin aportul de izoflavone din soia, vitamine ╚Öi calciu, Mastrelle┬« Meno II se adreseaz─â tuturor tulbur─ârilor care intervin ├«n perioada menopauzei ╚Öi post-menopauzei.

————————————————————————————————–

Krups Evidence ÔÇô Da swipe dreapta unei cafele reusite!

Searching for Mr. Right? Stim cat de important este pentru tine ca ÔÇŁelÔÇŁ sa cunoasca secretul unui Ristretto, sa nu spuna ÔÇŁnuÔÇŁ unui delicios Cappuccino si sa fie cel mai bun cand vine vorba de un Espresso desavarsit! Relaxeaza-te, cautarea a luat sfarsit! ItÔÇÖs a Match!

Spune ÔÇŁdaÔÇŁ dragostei la prima vedere si alege Krups Evidence, espressorul automat care te face sa exclami ÔÇŁHeÔÇÖs the one!ÔÇŁ. ­čÖé

Exigenta si perfectionista din fire, stii cat de important este pentru tine sa gasesti un espressor care sa se ridice la rangul de ÔÇŁMr. PerfectÔÇŁ. Cu un design elegant, dar simplu de utilizat, Evidence de la Krups iti ofera o experienta a cafelei fara egal, in confortul casei tale.

Tu detii controlul atunci cand vrei sa prepari bautura favorita, deoarece Krups Evidence este prevazut cu interfata intuitiva OLED. Easy!

#Goodtoknow daca preferi cafeaua Dark, nu trebuie decat sa apesi pe buton iar aceasta va fi exact cum iti doresti: amazing! In plus, datorita functiei Double Cappuccino, poti prepara doua bauturi cu lapte concomitent, printr-un simplu gest.

Indiferent daca preferi un Espresso, un Cappuccino sau un ceai, fie el Darjeeling sau un delicios English Breakfast, Krups Evidence ┬źhas them all!┬╗, intre cele 15 bauturi presetate, gata oricand pentru a fi incercate. Deci, ce spui de un ceai in doi?

It tastes like love J ! Krups Evidence are incorporata tehnologia Quattro Force ce optimizeaza fiecare pas cheie din procesul prepararii unui espresso, de la macinare si presare, la percolare si drenaj. In functie de intensitatea si tipul de bautura selectata, poti seta rasnita metalica pentru o macinare grosiera sau fina si poti alege rapid intensitatea dorita a cafelei.

————————————————————————————————–

Scap─â de balonare ╚Öi de senza╚Ťiile asociate acesteia cu Balonix┬«MED

Auzim frecvent de balonare ╚Öi aproape fiecare dintre noi a experimentat cel pu╚Ťin o dat─â ├«n via╚Ť─â aceast─â senza╚Ťie nepl─âcut─â. De╚Öi nu este o afec╚Ťiune grav─â, balonarea poate fi extrem de sup─âr─âtoare, deoarece este ├«nso╚Ťit─â, ├«n general, de dureri abdominale, eructa╚Ťii, gaze intestinale sau constipa╚Ťie.

Excesul de gaze de la nivelul tractului gastrointestinal este cauzat de un dezechilibru ├«ntre eliminarea gazelor ╚Öi producerea lor. ├Än mod normal, ├«n tractul gastrointestinal gazele exist─â ca urmare a digestiei alimentelor, a activit─â╚Ťii bacteriilor care constituie flora intestinal─â, precum ╚Öi a obiceiurilor alimentare: consumul b─âuturilor carbogazoase, al bomboanelor, al gumei de mestecat, al lichidelor b─âute cu paiul, degluti╚Ťia rapid─â a lichidelor sau a alimentelor solide, vorbitul ├«n timpul meselor.

Pentru a lupta rapid ╚Öi eficient cu aceste probleme, ai acum Balonix┬«MED ÔÇô comprimate masticabile pe baz─â de simeticon─â ÔÇô substan╚Ť─â activ─â ce lupt─â cu succes ├«mpotriva balon─ârii ╚Öi a disconfortului asociat acesteia.

Iat─â de ce merit─â s─â ├«ncerci Balonix┬«MED atunci c├ónd te confrun╚Ťi cu balonarea:

Comprimatele se dizolv─â imediat ╚Öi au efect ╚Ťintit, rapid ╚Öi sigur. Simeticona, ingredientul activ din Balonix┬«MED, are mecanism fizic de ac╚Ťiune, nefiind absorbit─â de organism. Produsul are gust pl─âcut, de l─âm├óie, ╚Öi poate fi administrat ╚Öi copiilor cu v├órste mai mari de 6 ani.

Balonix┬«MED comprimate masticabile este indicat pentru tratamentul simptomatic al afec┼úiunilor ├«nso┼úite de acumularea excesiv─â de gaze la nivel abdominal, amelior├ónd balonarea, meteorismul, eructa╚Ťiile, tensiunea abdominal─â.

Este recomandat ╚Öi ├«n preven╚Ťia form─ârii gazelor abdominale ├«n exces, dup─â interven╚Ťiile chirurgicale, dar ╚Öi pentru preg─âtirea unor explor─âri abdominale cu scop de diagnostic cum sunt: radiografia, ecografia ╚Öi colonoscopia, pentru facilitarea examin─ârii medicale a abdomenului.

————————————————————————————————–

Secom® lansează Alive!® Gummies, multivitamine pentru copii sub formă de jeleuri vegetale

La sosirea toamnei, to╚Ťi p─ârin╚Ťii ├«╚Öi doresc s─â le ofere celor mici sus╚Ťinerea necesar─â pentru a trece cu bine peste provoc─ârile sezonului rece. Dar ce putem face dac─â cel mic nu este deloc fanul legumelor ╚Öi al fructelor ╚Öi str├ómb─â din nas atunci c├ónd trebuie s─â ├«╚Öi ia vitaminele? Secom┬« ├«╚Ťi vine ├«n ajutor ╚Öi lanseaz─â ├«n portofoliul de Pediatrie ÔÇô sub umbrela renumitului brand interna╚Ťional Alive!Ôäó – un nou supliment alimentar pentru copii: Alive!┬« Gummies Multi-Vitamin for Children.

Alive!┬« Gummies are o formul─â complex─â ce sus╚Ťine necesarul de vitamine ╚Öi minerale al copiilor de peste 2 ani, contribuind la dezvoltarea fizic─â ╚Öi psihic─â a celor mici ╚Öi la func╚Ťionarea normal─â a sistemului imunitar. ├Än plus, fiind disponibile sub form─â de jeleuri vegetale, cu arome naturale de cire╚Öe, portocale ╚Öi struguri, Alive!┬« Gummies vor deveni rapid vitaminele favorite ale copilului t─âu.

Noul Alive!┬« Gummies, supliment alimentar natural din portofoliul de Pediatrie Secom┬«, con╚Ťine 12 vitamine ┬á┬á(A, C, B5, E, D3, B6, acid folic, B1, B2, niacin─â, B12, biotin─â), 2 minerale (zinc ╚Öi iod), precum ╚Öi colin─â ╚Öi inozitol. Formula sa, special creat─â pentru copiii cu v├órsta de peste 2 ani, asigur─â nutrien╚Ťii necesari dezvolt─ârii fizice ╚Öi psihice a celor mici ╚Öi ajut─â la men╚Ťinerea unui nivel optim de energie pe parcursul ├«ntregii zile.

P├ón─â la v├órsta de un an, creierul copilului ├«╚Öi completeaz─â jum─âtate din procesul de cre╚Ötere ╚Öi ajunge la 75% din m─ârimea pe care o avea la maturitate, conform studiilor. Dup─â aceast─â v├órst─â, vitaminele B1, B2, B6, B12, C, biotina ╚Öi iodul pot ajuta la func┼úionarea normal─â a sistemului nervos, precum ╚Öi la men╚Ťinerea s─ân─ât─â╚Ťii psihice prin aportul de acid folic.

————————————————————————————————–

P├ón─â pe 23 octombrie mai po╚Ťi ├«nscrie proiecte de tip SMART CITY ├«n competi╚Ťia na╚Ťional─â RO SMART ├«n ╚Üara lui Andrei

Ultimele zile de ├«nscrieri ├«n competi╚Ťia na╚Ťional─â de proiecte ÔÇ×RO SMART ├«n ╚Üara lui AndreiÔÇŁ, o competi╚Ťie care urm─âre╚Öte s─â pun─â tehnologia ├«n sprijinul dezvolt─ârii sustenabile a comunit─â╚Ťilor din Rom├ónia. 23 octombrie este ultima zi ├«n care se mai pot ├«nscrie proiecte de tip ┬áSMART CITY.

Proiectele c├ó╚Ötig─âtoare pot primi finan╚Ť─âri de p├ón─â la 45.000 de euro fiecare, mentorat din partea angaja╚Ťilor OMV Petrom ╚Öi consultan╚Ť─â tehnic─â pentru implementarea proiectelor software din partea companiei Life is Hard.Toate detaliile legate de competi╚Ťie, modalitatea de ├«nscriere a proiectelor c├ót ╚Öi documentele necesare ├«nscrierii se g─âsesc pe site-ul www.taraluiandrei.ro.

Ce proiecte pot fi depuse în RO SMART în Țara lui Andrei?

Solu╚Ťiile ├«nscrise pot urm─âri direc╚Ťii precum: eficientizarea consumului de resurse, ├«mbun─ât─â╚Ťirea serviciilor publice, crearea unui cadru mai conectat ├«ntre cet─â╚Ťeni – administra╚Ťiile publice, monitorizarea ╚Öi gestionarea eficient─â a datelor, cre╚Öterea calit─â╚Ťii vie╚Ťii cet─â╚Ťenilor din comunitate.

Ini╚Ťiatorii pot propune proiecte SMART ├«n 8 domenii cheie pentru dezvoltarea sustenabil─â a Rom├óniei: educa╚Ťie, infrastructur─â, s─ân─âtate, siguran╚Ť─â, transport, agricultur─â, energie ╚Öi mediu.

├Än competi┼úie se pot ├«nscrie organiza┼úii neguvernamentale, institu╚Ťii publice, autorit─â╚Ťi ale administra╚Ťiei publice locale sau unit─â╚Ťi ╚Öi institu╚Ťii de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt din sistemul de stat din orice localitate din Rom├ónia. Persoanele fizice se pot ├«nscrie ├«n competi╚Ťie ├«n parteneriat cu una dintre entit─â╚Ťile men╚Ťionate anterior.

————————————————————————————————–

O procedură simplă făcută la naștere poate salva mii de bebeluși

Skin-to-Skin ├«n Prima Or─â Dup─â Na╚ÖtereÔÇô a╚Öa cum este deja cunoscut─â procedura la nivel mondial – reduce rata mortalit─â╚Ťii neonatale cu p├ón─â la 22 %, arat─â cercet─âri de aproape 30 de ani, sus╚Ťinute public de Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii.

Este vorba despre a╚Öezarea nou-n─âscutului s─ân─âtos pe pieptul mamei, ├«n contact direct piele-pe-piele, imediat dup─â na╚Ötere, ├«n ceea ce speciali╚Ötii de la noi denumesc ÔÇ×Ora Magic─âÔÇŁ.

ÔÇťRata mortalit─â╚Ťii neonatale ├«n Rom├ónia este mult peste media european─â (se ├«nregistreaz─â o medie de 7,6 decese la 1.000 de nou-n─âscuti, fa╚Ť─â de o medie european─â de 3,6 la mie – conform unui raport publicat de INS ├«n 2017), impactul pe care l-ar avea implementarea procedurii ╚Öi la noi ar fi major, subliniaz─â Sorana MURE╚śAN, Pre╚Öedintele Asocia╚Ťiei ProMAMA, Consultant ├«n al─âptare IBCLC ╚Öi specialist Ora Magic─â.

├Än condi╚Ťiile unei na╚Öteri f─âr─â complica╚Ťii – natural─â sau cezarian─â -, ├«ntoarcerea nou-n─âscutului pe pieptul mamei are numeroase avantaje, printre care:

  • bebe se lini╚Öte╚Öte mai repede (pl├ónge, ├«n medie, cca 15 secunde, vs 15 minute ├«n cazul celui separat de mam─â), ├«╚Öi regleaz─â temperatura corpului ╚Öi ritmul cardiac ╚Öi ini╚Ťiaz─â imediat al─âptarea (├«n primele 2 ore dup─â na╚Ötere are cel mai puternic reflex de supt pe care ├«l va avea vreodat─â);
  • mama este protejat─â de riscul hemoragiilor post-partum, hiper-tensiune ╚Öi frisoane.

├Än acest context, Asocia╚Ťia ProMAMA a implementat Programul ├«n Rom├ónia ├«n 2012, al─âturi de speciali╚Ötii de la Healthy Children Institute ╚Öi de atunci promoveaz─â aceast─â practic─â ├«n r├óndul viitorilor p─ârin╚Ťi, al speciali╚Ötilor ╚Öi cadrelor medicale.

“Imediat dup─â na╚Ötere, nou-n─âscutul trece printr-o perioad─â dificil─â, o perioad─â de acomodare la noul mediu. El schimb─â complet mediul ├«n care tr─âie╚Öte ╚Öi se g─âse╚Öte ├«ntr-o stare de nesiguran╚Ť─â. Punerea copilului pe pieptul mamei ├«l face s─â se simt─â ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi lini╚Öte╚Öte foarte mult nou-n─âscutul, facilit├óndu-i acomodarea la mediul exterior.┬áLeg─âtura care se formeaz─â ├«ntre mam─â ╚Öi copil ├«n aceast─â Or─â magic─â influen╚Ťeaz─â rela╚Ťia dintre mam─â ╚Öi copil ╚Öi determin─â s─ân─âtatea fizic─â ╚Öi emo╚Ťional─â a copilului pentru toat─â via╚Ťa.”┬á┬áDr. C─ât─âlin HAIDUC┬áÔÇô ╚śef Sec╚Ťie ╚Öi Coordonator Obstetric─â┬áGinecologie ├«n cadrul Medicover Romania

Aceast─â procedur─â a ├«nceput s─â fie studiat─â ├«n detaliu ├«nc─â din anii ÔÇÖ90 de c─âtre speciali╚Ötii de la Institutul Healthy Children din SUA, ├«n colaborare cu Institutul Karolinska din Suedia ÔÇô cel care desemneaz─â laurea╚Ťii premiilor Nobel pentru Medicin─â ╚Öi Fiziologie.

————————————————————————————————–

IKEA lanseaz─â LURVIG, o colec╚Ťie pentru to╚Ťi cei care iubesc ╚Öi cresc animale de companie

To╚Ťi iubitorii de animale spun c─â pisicile ╚Öi c├óinii de care au grij─â fac parte din familie. Animalele noastre de companie tr─âiesc al─âturi de noi acas─â ╚Öi ne bucur─âm s─â le avem prin preajm─â ├«n fiecare zi, chiar dac─â uneori ne ascund pantofii sau rod cablurile. Cum ar fi ├«ns─â dac─â am ├«ncerca s─â le oferim propriul lor spa╚Ťiu ├«n casele noastre? Acesta este ideea de la care au pornit designerii IKEA atunci c├ónd au creat LURVIG, o gam─â accesibil─â ╚Öi durabil─â care se integreaz─â perfect ├«n locuin╚Ťele oamenilor. LURVIG este o colec╚Ťie creat─â pentru a ne face ╚Öi mai frumoas─â via╚Ťa al─âturi de c├óini ╚Öi pisici ╚Öi care va fi lansat─â ├«n magazinul IKEA B─âneasa ├«ncep├ónd cu 8 octombrie.

Animalele de companie sunt prezente ├«n tot mai multe locuin╚Ťe din ├«ntreaga lume. De exemplu, 32% dintre locuitorii din Bucure╚Öti ╚Öi ├«mprejurimi au un animal de companie. Dintre ace╚Ötia, 56% sunt proprietari de c├óini ╚Öi 22% proprietari de pisici. IKEA dore╚Öte s─â ofere o gam─â relevant─â pentru cei mai mul╚Ťi oameni care de╚Ťin animale de companie, o gam─â cu un design modular, cu produse care se integreaz─â natural ├«n fiecare locuin╚Ť─â, la un pre╚Ť accesibil. LURVIG este o colec╚Ťie creat─â ├«n colaborare cu designeri iubitori de animale ╚Öi medici veterinari autoriza╚Ťi, conceput─â pentru a ajuta zi de zi ├«n toate aspectele vie╚Ťii al─âturi de pisici sau c├óini.

ÔÇ×├Än ziua de ast─âzi animalele de companie fac parte din familie ╚Öi sunt prezente ├«n tot mai multe locuin╚Ťe. Dac─â privim c─âtre competitori, foarte pu╚Ťini de pe pia╚Ť─â abordeaz─â acest domeniu din perspectiva design-ului de interior,ÔÇŁ declar─â Peter Bondesson, project leader al colec╚Ťiei LURVIG, IKEA of Sweden.

Colec╚Ťia este conceput─â folosind culori asortate cu gama IKEA. Mai mult, LURVIG include un pat pentru pisici care se integreaz─â perfect ├«n etajera KALLAX ╚Öi versiunea ├«n miniatur─â a uneia dintre canapelele noastre, replicat─â pentru animale.

————————————————————————————————–

Cu o cre╚Ötere anual─â de 10.6%, IKEA Rom├ónia continu─â s─â investeasc─â ├«n oameni ╚Öi ├«n experien╚Ťa clien╚Ťilor

├Än anul financiar 2018 (1 septembrie 2017 ÔÇô 31 august 2018), IKEA Rom├ónia a atins v├ónz─âri de 609.348.334 Lei (f─âr─â TVA), ├«n cre╚Ötere cu 10.6% fa╚Ť─â de anul de catalog anterior. Num─ârul total de produse cump─ârate a fost mai mare de 18.6 milioane, peste 3,2 milioane de oameni au vizitat magazinul ╚Öi aproape 18 milioane de vizitatori unici au accesat site-ul www.IKEA.ro.

ÔÇ×Suntem foarte bucuro╚Öi s─â vedem c─â IKEA Rom├ónia continu─â s─â fie una dintre pie╚Ťele cu cea mai rapid─â cre╚Ötere din Europa ╚Öi asta datorit─â echipei noastre dedicate din Rom├ónia, care a ajuns acum la aproape 1100 de angaja╚Ťi. Pe m─âsur─â ce ne apropiem de deschiderea magazinului IKEA Pallady, am continuat s─â investim ├«n accesibilitatea gamei noastre pentru c├ót mai mul╚Ťi oameni din Rom├ónia prin deschiderea recent─â a primelor dou─â puncte de colectare din Timi╚Öoara ╚Öi Bra╚Öov, iar noi puncte sunt ├«n curs de dezvoltare ├«n alte trei ora╚Öe,ÔÇŁ a declarat Stefan Vanoverbeke, Country Retail Manager IKEA SEE.

Din totalul celor 18,6 milioane de produse IKEA care au ajuns ├«n casele rom├ónilor, 62,4% au fost articole de mobilier ╚Öi 37,6% accesorii. Cea mai bine v├óndut─â familie de mobilier de dormitor a fost HEMNES, cu 29.452 de buc─â╚Ťi, ├«n timp ce gama de lenjerii de pat NATTJASMIN a fost cea mai popular─â ├«n categoria accesorii, cu 68.871 buc─â╚Ťi v├óndute, iar albul a fost preferat de cei mai mul╚Ťi dintre cump─âr─âtori. C├ónd vine vorba de IKEA FOOD, cel mai mai bine v├óndute au fost chiftelu╚Ťele suedeze cu peste ╚Öase milioane de buc─â╚Ťi, ├«n timp ce lungimea de 474 de km a celor aproape trei milioane de hot-dogs v├óndu╚Ťi ar acoperi distan╚Ťa de la Bucure╚Öti la Constan╚Ťa dus-├«ntors.

Textele & fotografiile folosite apartin comunicatelor de presa primite

1 Trackback / Pingback

  1. Anonymous

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × one =