Recomandare lectura: Prietena mea geniala de Elena Ferrante

Imi doream sa citesc ceva scris de scriitoarea italiana Elena Ferrante de vreo doi ani de zile, de cand am auzit de autoare la clubul de carte la care merg aproape in fiecare luna. Asa ca luna aceasta i-a venit in cele din urma randul, cand cei de la Libris mi-au oferit exemplarul Prietena mea geniala scris de Elena Ferrante, primul din tetralogia napolitana a autoarei.

Am intrat astfel in universul a doua tinere din Napoli – Elena si Lila, care sunt cele mai bune prietene si care isi traiesc viata in anii ’50, in mahalalele unui Napoli cenusiu. In aceasta mahala se duc multiple razboaie intre bandele rivale, logodnele se fac si se desfac cu usurinta, iar scoala este vazuta cam ca un moft si rolul copiilor este de a-si ajuta parintii la cheltuielile casei.

Printre ruine, saracie, bataie si mizerie – Elena si Lila vor creste si se vor maturiza, ramanand prietene de-a lungul anilor, indiferent ce le ofera viata.

Primul volum incepe cu un prolog, in care Elena este o batrana de vreo 65 de ani, care primeste un telefon de la fiul prietenei ei de-o viata, in care acesta se plange ca nu-si mai gaseste mama. Dupa ce Elena realizeaza ca miscarea Lilei este una de a se ascunde de tot si de toate – decide sa povesteasca in scris viata celor doua, asa cum si-o aminteste ea.

Asa ca Elena devine personajul principal al povestilor pe care le-am citit si pe care le intuiesc in romanele viitoare, pe care inca nu le-am citit. 🙂 Cu toate acestea, Lila este cea care straluceste ca un diamant neslefuit si fata de care Elena se va raporta toata viata ei.

Ambele provenind din familii sarace si cu mai multi copii, Elena si Lila vor un singur lucru – sa devina bogate, pentru a-si asigura atat lor, cat si celor dragi, un trai cat mai usor. In timp ce Elena pare a putea ajunge in cele din urma la acest lucru prin intermediul educatiei (este printre putinii din cartier si singura fata care reuseste sa-si continue educatia, chiar daca cu destul de mare dificultate), in familia Lilei lucrurile stau mai rau, iar aceasta nu-si va putea continua studiile, chiar daca este mai inzestrata decat Elena si decat toti ceilalti copii.

In mahala maturizarea vine devreme, oricat de mult ai dori s-o intarzii. Astfel, Lila se va trezi curtata si ceruta de sotie de doi barbati, inca de pe cand are 15- 16 ani. Insa desi este promisa de catre parintii ei tanarului Marcello, pe care Lila nu il suporta sub nicio forma, cel care ii castiga inima si pe care il va alege tanara Lila este Stefano, macelarul cartierului, un tanar care o iubeste nespus si care ar face orice pentru ea.

In timp ce Elena priveste cu invidie realizarile amoroase ale prietenei ei, va descoperi ca de fapt Lila o pretuieste enorm, iar realizarea Elenei de a-si continua scoala este mult mai presus in ochii Lilei.

Primul volum se incheie cu petrecerea de nunta a Lilei si cu despartirea Elenei de Antonio, un baiat cu posibilitati financiare modeste, cu a caror relatie parintii Elenei nu sunt de acord sub nicio forma.

Stiu ca pare ca v-am povestit actiunea romanului, lucru pe care nu il fac de obicei, pentru ca mi se pare normal sa va las placerea descoperirii, insa credeti-ma ca raportat la cele peste 300 de pagini de roman v-am povestit foarte putin si de fapt nu v-am dezvaluit nimic. Pentru ca intamplarile sunt atat de multe, firele povestii se tes cu atata maiestrie, transformarile personajelor sunt subtile si irevocabile, raporturile de putere se schimba in permanenta – incat aveti infinit de multe lucruri de descoperit.

Sper ca v-am facut macar putin curiosi / curioase sa cititi Prietena mea geniala a Elenei Ferrante (veti afla si spre sfarsitul volumului care dintre cele doua fete este prietena geniala 🙂 ) si sper sa revin cat de curand cu impresia mea despre celelalte parti ale tetralogiei.

“Cand eram foarte mica – pe la doisprezece – treisprezece ani – eram absolut convinsa ca o carte buna trebuie sa aiba un barbat drept erou si lucrul asta ma intrista foarte tare. Dar dupa vreo doi ani faza aceea s-a incheiat.” – Elena Ferrante

Voi ati citit Prietena mea geniala? Cum vi s-a parut?

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Anonymous