Toata lumea cunoaste pe cineva afectat de cancer

Toata lumea cunoaste pe cineva afectat de cancer. Rude, prieteni, vecini, colegi de munca sau de scoala – cu totii sunt afectati. Si cu toate astea, discutia despre acest subiect este inca tabu. Iti e jena sa intrebi, te gandesti sa nu pari insensibil, sa nu il faci sa se gandeasca la asta mai mult decat e cazul, sa nu produci mai multa durere.

Dar daca ignori o problema – atunci ea nu exista? Si daca esti chiar tu in situatia asta si nu stii cu cine poti sa vorbesti, de unde sa afli informatii care sa te ajute? Sfaturile de pe internet pot sa-ti aduca mai multa confuzie. In plus, fiecare caz in parte e unic si nu se poate generaliza.

Si-atunci ce sa faci? Sa te ascunzi sub o piatra, sa-ti zici ca e doar un cosmar si maine cand te vei trezi nu mai exista? Nu, din pacate nu merge asa. Cancerul este perfid si ne afecteaza pe toti. Nu ii iarta nici pe tineri, nici pe cei in varsta, ataca fara mila.

Iar cei de la Asociatia Little People s-au gandit sa le vina in ajutor tinerilor intre 18 si 39 de ani in mediul lor – prin dezvoltarea unei aplicatii, numita VIA (disponibila gratuit atat in AppStore, cat si in Google Play). Aceasta este prima aplicatie din Romania atat pentru tinerii afectati de cancer, cat si pentru cei care au reusit sa se vindece.

Stim cu totii ca sistemul medical din Romania nu este pregatit pentru a intelege toate implicatiile si pentru a-i ajuta pe tinerii afectati de cancer din toate punctele de vedere. Iar aceasta aplicatie repezinta veriga lipsa – este o punte de legatura intre cei afectati si cei care au reusit sa se insanatoseasca, un loc sigur in care isi pot exprima frustrarile, fricile si unde pot primi raspuns la intrebarile care nu-i lasa sa doarma noaptea.

VIA le permite tinerilor sa atinga aceste subiecte tabu, sa discute cu tineri care trec sau au trecut prin situatii similare, intr-un spatiu securizat, virtual, fara a se teme ca vor fi respinsi.  Este important sa inteleaga ca nu sunt singuri in aceasta lupta, desi probabil au multe momente in care asa li se pare.

Cu siguranta se pot lega si prietenii valoaroase, pot aparea grupuri de suport, pot intelege mai bine boala cu care se confrunta si in cele din urma vor deveni mai puternici si mai increzatori.

Aceasta aplicatie este disponibila tuturor tinerilor adulti afectati de cancer, din toate centrele de tratament din tara. Acestia se pot conecta usor, atat prin email, cat si prin contul de facebook, in acelasi timp pastrand informatiile personale protejate. Pot astfel sa afle despre intalniri, seminarii sau tot felul de alte oportunitati de socializare.

Sursa foto principala: pixabay.com / sursa foto articol: aplicatia VIA

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *