Cat de usor iti poti face pasaport in 2018?

Acum cateva luni am decis sa mergem impreuna cu rudele si niste amici in concediul de vara in Turcia, in Antalia. Iar pentru Turcia, dupa cum presupun ca stiti, avem nevoie de pasaport, nefiind o tara parte din Uniunea Europeana.

Primul pasaport mi l-am facut in urma cu vreo 6-7 ani, nu mai tin minte exact, tot pentru un concediu in Turcia, unde am fost alaturi de sora mea si de cumnatul meu, insa de atunci si pana acum a expirat, plus ca mi-am schimbat si numele de familie, asa ca era cazul sa imi fac unul nou.

Si am tot amanat momentul, fiindu-mi groaza de ideea de cozi, de faptul ca trebuia sa ma invoiesc de la munca, sa vad ce acte imi trebuie si asa mai departe. Pana cand mi-am dat seama ca daca o mai aman prea mult – poate nu mai am timp sa imi fac pasaport inainte de plecare! 🙂

Asa ca saptamana trecuta m-am invoit putin de la munca pentru a ma ocupa de asta. In prealabil am cautat pe internet sa vad exact ce acte imi trebuie, cat este taxa (258 de lei pentru pasaportul simplu, valabil 5 ani), unde si cum poate fi achitata, cat dureaza pana la eliberarea pasaportului etc.

Si am vazut ca lucrurile nu stateau de fapt asa rau cum credeam – aveam nevoie doar de buletin, dovada platii si vechiul pasaport. Fara certificat de nastere, fara certificat de casatorie, fara niciun fel de alt act! 🙂  In plus, de ceva timp se fac pasapoarte si in mall-ul Plaza, tot in mall putandu-se achita si taxa.

Fiind cel mai aproape sediu de locul meu de munca, am decis sa merg aici. Cand am intrat in mall ma intrebam daca o sa-mi dau seama exact pe unde trebuie sa o iau, insa am ramas placut surprinsa sa descopar indicatoare clare, vizibile. Asa ca m-am indreptat spre locul in care trebuia sa achit taxa, la subsol (-1). Din nou, indicator clar si aici – imediat sub scari era ghiseul respectiv.

La coada cate persoane credeti ca erau inaintea mea? Zero!! Am terminat imediat cu taxa, pe care am platit-o cu cardul! In plus, atat doamna de la ghiseu, cat si doamna politist care era acolo au fost foarte amabile!

Am urcat apoi la etajul al doilea, unde bineinteles ca am vazut imediat locul in care trebuia sa ajung. Erau destul de multe persoane pe acolo, asa ca m-am indreptat catre unul din acele dispozitive in care trebuie sa tastezi operatiunea pe care o ai de facut pentru a-ti lua un bon de ordine (le stiti cu siguranta, sunt si in banci, si la eliberarea permiselor de conducere si probabil in multe alte locuri).

Nici nu am terminat bine de ridicat bonul, cand s-a auzit ca urmeaza fix (EXACT!) numarul meu! Timp de asteptare si aici? Zero! Aici o alta doamna politist foarte simpatica mi-a verificat actele, mi-a introdus datele in sistem, mi-a facut poza si mi-a dat un biletel cu care sa revin pentru a ridica noul pasaport peste doar 10 zile. La fel, a fost foarte amabila si bine dispusa!

Am plecat cu zambetul pe buze, iar timpul total in care m-am incadrat (cu plecat de la birou, schimbat doua tramvaie, stat la doua ghisee, intors cu cele doua tramvaie) a fost sub o ora!

Am ramas impresionata de eficienta, de modul lipsit de cusur in care s-a desfasurat totul, de faptul ca au fost amabile toate doamnele si de experienta totala! Asa ca am decis sa va povestesc si un lucru pozitiv, pentru ca toata lumea este vocala atunci cand ceva merge rau, dar mai rar auzi pe cineva sa laude institutiile statului pentru modul in care isi desfasoara activitatea.

Asa ca bravo, Directia Generala de Pasapoarte! Ati facut o treaba foarte buna!

Pentru alte articole din aceasta categorie puteti vizita sectiunea Diverse CityFemme.

Sursa foto: pixabay (da, stiu ca este un pasaport american in imagine 🙂 )

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × one =