Recviem pentru un vis – cartea si filmul

Zilele acestea am citit cartea “Recviem pentru un vis” a autorului american Hubert Selby Jr., care a fost si ecranizata in anul 2001. Vazusem recomandarea in urma cu putin timp pe un alt blog, iar intr-un moment de reduceri de pe Libris am profitat si mi-am cumparat-o. 🙂

Ecranizarea care ii are in prim-plan pe Ellen Burstyn, Jared Leto si Jennifer Connely a primit doua nominalizari la premiile Oscar si Globul de Aur, insa parerea mea este ca ar merge o re-ecranizare mai actuala, cu siguranta ar iesi mult mai bine, mai ales ca efectele speciale au evoluat fenomenal in ultimii ani.

Revenind la roman – actiunea este plasata in New York si are ca personaje principale pe de-o parte pe Sara Goldfarb, iar pe de alta parte pe fiul ei Harry, alaturi de iubita lui Marion si de prietenul sau cel mai bun, Tyrone C. Love.

Fiecare dintre cei patru este manat de propria dependenta de ceva – Sara este dependenta de mancare si de televizor, in timp ce fiul ei si prietenii lui sunt dependenti de droguri. Insa la un moment dat – orice dependenta este la fel de rea si de daunatoare.

Prima jumatate a cartii sau chiar si mai mult de atat prezinta o viata frumoasa, in care totul pare posibil. Drogurile ii ajuta pe Harry, Marion si Ty sa traiasca o viata minunata, in care sentimentele sunt intensificate, senzatiile sunt mai profunde, placerea este mai puternica, viitorul pare roz. Asta se intampla vara.

Chiar povesteam unor prietene in timp ce citeam cartea ca iti descrie atat de bine si de placut efectele drogurilor incat iti vine sa zici: De ce nu se drogheaza toata lumea? Insa zi dupa zi dependenta devine mai puternica, placerea este inlocuita de panica de a nu avea doza de drog dimineata cand te trezesti.

Mai conteaza pana iarna dragostea intr-o astfel de lume? Fidelitatea, onoarea? Sau toate sunt puse in umbra de o dorinta mult mai puternica decat vointa celor implicati – aceea de a avea droguri?

Si Sara este manata de alte ambitii – dorinta de a aparea intr-o emisiune televizata devine cel mai asteptat eveniment, mancarea este inlocuita de pastile de slabit, rochia ei rosie din tinerete devine singurul sau ideal.

Descrierea cartii este urmatoarea:
Visul american a murit de ceva vreme. Dar fiecare are propriul drog care-l ajuta sa viseze mai departe: heroina, televiziunea, mancarea – modalitati de a nu privi in fata realitatea cruda si neinduratoare. Recviem pentru un vis e povestea supravietuirii a patru oameni dependenti de iluziile care le dau forta de a continua inca o zi, inainte de a se prabusi inevitabil in infernul din ei insisi. Privirea naratorului patrunde pana in adancul sufletului omenesc pentru a aduce la lumina slabiciunile lor, nevoia de iubi si de a crede, speranta ca poate mai exista scapare si mantuire.

Ca si stil de lectura cartea este destul de greoaie, greu de citit. Daca va plac dialogurile usurele, pauzele dintre idei, capitolele clar structurate – atunci nu este o carte pentru voi. Totul este haotic, mult, intens, fara pauze, fara explicatii, fix cum e viata atunci cand esti prada unei dependente. Sa nu te miri daca simti o usoara ameteala sau stare de confuzie atunci cand citesti din ea o perioada mai mare de timp.

Finalul cartii iti lasa si el un gust amar, dar oarecum previzibil. Fiecare dintre cele patru personaje se va trezi afectat de dependenta lui, insa intr-o alta maniera. Un singur personaj din cele patru mi se pare ca ar avea ceva sanse sa se salveze, daca isi doreste acest lucru. Insa n-o sa va spun care dintre ele, o sa va las sa-l descoperiti voi. 🙂

HubertCubbySelby Jr. (1928 – 2004) este un scriitor american nascut in New York. Cele mai cunoscute romane ale sale sunt Last Exit to Brooklyn (1964) asi Recviem pentru un vis (1978), care au fost ecranizate si in care autorul a aparut in mici roluri.

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 5 =