Cardul european de asigurat – vi l-ati facut? Este gratuit!

La finalul anului trecut, intr-o discutie intamplatoare cu o persoana pe care am cunoscut-o in gasca celor cu care mi-am petrecut revelionul la munte (la Cabana Frasin, daca sunteti curiosi unde anume 🙂 ), am aflat ca exista un card european de asigurat, pe care il putem obtine gratuit de la Casa de Asigurari de Sanatate si care confera titularului asigurat dreptul la prestatii medicale necesare in cadrul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene. 

Recunosc cu rusine ca nu am stiut de existenta acestui card, desi calatoresc frecvent in concedii in afara tarii cam din 2011, iar cardul este gratuit incepand cu data de 1 ianuarie 2008. La fiecare excursie (cu exceptia uneia, daca nu ma inseala memoria) am facut asigurari private de sanatate, iar din fericire nu am fost niciodata nevoiti sa le folosim.

Dar o prietena mi-a povestit ca desi a avut asigurare medicala atunci cand a fost cu fiul in varsta de 4 ani in Viena si a fost nevoita sa-l duca la spital pentru ca avea o febra care nu mai scadea, acum, doua luni mai tarziu, inca se lupta sa-si recupereze banii de la compania asiguratoare, pentru ca se pare ca ii lipseste nu stiu ce factura de la spital, pe care nu i-a oferit-o nimeni si pe care nu stia ca trebuie sa o ceara.

Pentru ca in caz ca nu stiati – asa functioneaza in cazul asigurarilor private – in caz de urgenta trebuie sa platim noi, urmand ca apoi sa ne recuperam banii de la compania respectiva, pe baza actelor justificatoare.

Insa in cazul cardului european de asigurat, in cazul unei urgente, casa de asigurari de sanatate emitenta a cardului va rambursa contravaloarea acestor servicii institutiei din statul membru care a acordat serviciile.

Pentru a beneficia de acest card trebuie sa ai calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate si sa faci dovada achitarii la zi a contributiei. Deci cui anume se adreseaza? Copiilor pana in 18 ani, tinerilor intre 18 si 26 de ani care sunt elevi, studenti sau ucenici care nu realizeaza venituri din munca, persoanelor ale caror drepturi sunt acordate prin legi speciale, persoanelor cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, femeilor insarcinate sau lauze fara venituri sau cu venituri sub salariul minim brut pe tara, somerilor, pensionarilor, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fara venituri obligate sa se asigure, persoanelor aflate in concediu de crestere a copilului pana in varsta de 2 ani, asiguratului unic sau asociatului intr-o firma, coasiguratilor, precum evident si salariatilor.

Pentru a-l obtine, trebuie sa completezi o cerere, sa faci o copie a buletinului / cartii de identitate, precum si sa depui actele care iti dovedesc calitatea de asigurat (adeverinta de salariat, chitante de plata a contributiei de sanatate, talon de pensie, adeverinta de elev / student etc) si sa le depui in original la casa de asigurari de sanatate de care apartii. Nu se pot trimite prin email, deoarece contin date cu caracter personal.

In Bucuresti, actele se pot depune la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, Sediul Baneasa, etaj 2 Sos. Bucuresti – Ploiesti nr. 7, sector 1, Bucuresti, unde am fost recent impreuna cu sotul meu pentru a le depune si noi. Am fost intr-o luni dimineata, putin inainte de ora 9:00 (programul luni-miercuri este dimineata de la ora 8:30, iar joi este dupa-amiaza), nu am stat deloc la coada, am primit un numar de inregistrare si promisiunea ca ambele carduri vor fi expediate acasa prin Posta Romana in doar cateva zile lucratoare. Lunea urmatoare aveam un aviz de la Posta, asa ca ne-am prezentat sa ne ridicam cardurile si gata! 🙂

De ce? Pentru ca noi (si mai ales el) calatorim frecvent in afara tarii, pentru ca mai bine sa fim prevazatori, pentru ca este gratuit, pentru ca este un drept pe care il avem ca si cetateni ai unei tari membre a Uniunii Europene, pentru ca serviciile medicale pot fi costisitoare si nu toti ni le permitem.

Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate nu este in vreun fel obligatoriu, insa este unul dintre beneficiile de care avem parte ca si stat membru UE, iar parerea mea este ca ar trebui sa il avem si noi.

Cardul este eliberat in termen de 7 zile lucratoare de la data depunerii si este valabil 12 luni de la data emiterii, dupa care trebuie inlocuit, urmand aceeasi procedura.

Atentie insa: Nu trebuie folosit special pentru a obtine tratamente medicale in afara tarii. Adica daca stiti ca sunteti bolnavi / aveti o afectiune etc si va duceti special in afara tarii si pretindeti ca este o urgenta – in cele din urma voi veti fi nevoiti sa achitati costurile respective. Acesta este un serviciu in caz de urgenta, nu trebuie sa facem abuz de el.

“Cardul european de asigurat confera dreptul de a beneficia de asistenta medicala necesara in cursul unei sederi temporare intr-un stat membru al UE, dar nu acopera situatia in care asiguratul se deplaseaza intr-un stat membru UE in scopul de a beneficia de tratament medical pentru afectiuni preexistente deplasarii.”

Pentru mai multe informatii (precum cum il puteti obtine daca nu sunteti in tara sau cum se procedeaza in cazul copiilor), va recomand sa intrati cnas.ro sa cititi mai multe.

Ati auzit de acest card pana acum? Stiti vreo persoana care l-a folosit? Cum i s-a parut experienta?

Sursa foto: arhiva personala

 

1 Comment

  1. Am avut acum cativa ani, insa nu a fost nevoie sa-l folosesc. Articolul mi-a adus aminte ca as putea sa-mi fac iar unul, daca apuc sa-l si primesc pana in 5 iunie, cand intentionez sa plec in concediu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


six + 13 =