Prima editie Nordic Film Festival intampina iarna cu filme premiate

NORDIC FILM FESTIVAL ( #NordicFF ) sarbatoreste cultura si cinematografia tarilor nordice cu patru zile de proiectii de film in cel mai cochet cinematograf al orasului. Editia inaugurala a festivalul marcheaza o premiera pentru cinefilii din Bucuresti, care au sansa de a viziona filme premiate realizate de cineasti din toate cele cinci tari nordice: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia.

Cu un program ce cuprinde 14 pelicule de lungmetraj si o selectie de scurtmetraje prezentata in deschiderea festivalului, #NordicFF provoaca publicul sa priveasca dincolo de stereotipurile culturale si sa descopere un spatiu cinematografic nou, atipic si eterogen.

Pentru a celebra diversitatea formelor si perspectivelor artistice, #NordicFF debuteaza in acest an si o sectiune de film documentar. In acelasi sens, peste o treime din filmele selectate sunt regizate de femei.

Desi, in imaginatia noastra, nordul Europei pare a fi o regiune cat de cat unitara, in mare parte ninsa si complet acoperita de noptile lungi si grele, Nordul adevarat se intinde mai departe de Scandinavia si ascunde povesti pe cat de diverse, pe atat de fascinante, actuale si pline de umor“, spune Vlad Rotaru, selectionerul festivalului.

Astfel, la prima editie, #NordicFF propune spectatorilor o explorare fara prejudecati si ii invita sa descopere intreg spectrul cinematografiei nordice contemporane. De la drama, film de dragoste sau documentar, si pana la comedie neagra sau film de scurtmetraj, peliculele selectate sunt realizate atat de regizori consacrati, ca Lone Scherfig, Aslaug Holm si Aki Kaurismaki, cat si de noi voci ale cinematografiei nord-europene, ca Rúnar Rúnarsson si Tora Mårtens.

Printre filmele din program se regasesc atat productii arthouse premiate la marile festivaluri internationale, ca Berlin, Sundance, Toronto, San Sebastian sau Hot Docs, cat si filme de public care au cucerit inima curatorilor #NordicFF.

Prin sectiunea speciala dedicata genului documentar, festivalul sugereaza o modalitate dubla de a descoperi spatiul nordic, prin imagini si povesti fictive, dar si prin povesti reale. In plus, pe langa peliculele selectate, publicul va putea vedea si o expozitie inedita de fotografie, pe marele ecran. Expozitia este alcatuita din lucrari realizate de zece fotografi romani care au surprins peisaje spectaculoase din tarile nordice.

Nordic Film Festival va avea loc in Bucuresti intre 14-17 decembrie 2017, la cinematograful Elvire Popesco, din Bd. Dacia nr. 77.

Festivalul este organizat cu sprijinul Institutului Francez din Bucuresti si este sustinut de Ambasada Regatului Danemarcei, Ambasada Republicii Finlanda, Consulatul Onorific Al Republicii Islanda, Ambasada Regatului Norvegiei si Ambasada Suediei la Bucuresti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine + fourteen =