Festivalul International de Statui Vivante a ajuns la a saptea editie, va vine sa credeti?

Sunt aproape 10 ani de cand m-am mutat in Bucuresti, iar cea mai mare diferenta dintre un orasel de provincie si Capitala care m-a socat a fost multitudinea de lucruri pe care le poti face in orice zi a saptamanii, in functie de dispozitia ta sufleteasca: de la festivaluri, expozitii, lansari si pana la teatru, filme sau concerte.

De fapt, una dintre primele piese de teatru pe care le-am vazut a fost una la Teatrul Masca, “Sluga la doi stapani”, daca imi amintesc eu exact. Tin minte ca n-am inteles-o foarte bine, mi s-a parut diferit fata de tot ceea ce stiam despre teatru si am ramas cu multe semne de intrebare.

Am fost insa mai recent la piesa “Nastasia”, la avanpremiera pentru bloggeri si am scris despre experienta mea aici. De data aceasta m-a vrajit totul – atmosfera, decorul, muzica, fara sa mai vorbesc de costume, jocul scenic, dans si interpretare. Cred ca a fost prima data cand m-am bucurat de o piesa de teatru cu toate simturile (tin minte si acum paharul de vin de dupa piesa si gustul lui un pic aspru si aromat). 🙂

Iar intr-un alt an ma plimbam linistita cu niste prietene prin Herastrau si nu intelegeam de ce este atat de multa agitatie pe una dintre aleile principale ale parcului. Incercand sa trecem mai departe, ne-am dat seama ca au schimbat decorul – erau o multime de statui albe, superbe. A durat ceva pana cand ne-am prins ca sunt de fapt persoane vii – atat de bine isi jucau rolul! Nu mai tin minte anul, dar “rasfoind” albumele Masca de pe pagina lor de facebook se poate sa fi fost 2011, dupa cum arata imaginea de mai jos.

A fost si prima data cand am vazut vreodata statui vivante, iar senzatia pe care o ai urmarindu-i pe artisti este greu de descris. Pentru ca nu se misca, nu vorbesc – nu-ti ramane decat sa le studiezi cu atentie pozitia, imbracamintea, expresia fetei – iar toate astea spun o poveste. Fiecare artist este o poveste.

Am mai vazut apoi statui vivante acum doi ani de zile in Barcelona, pe La Rambla, cel mai faimos bulevard al orasului, iar sotul meu a facut o poza cu un Cristofor Columb veritabil. 🙂

De aceea ma bucur ca am ocazia sa va anunt din timp ca intre 30 mai si 5 iunie are loc cea de-a 7-a ediție a Festivalului International de Statui Vivante in Bucuresti. Daca sunteti din oras – e aproape imposibil sa nu-i fi intalnit macar o data pana acum la una dintre editiile trecute – cu siguranta tineti minte daca ati vazut actorii costumati si machiati astfel incat sa para statui, e o imagine puternica, ce ramane in memoria oricui ii intalneste.

Credeti ca este usor sa stea atat de mult timp nemiscati si sa dea impresia de veridicitate, oferind o alta forma de teatru stradal? Nu este deloc usor, credeti-ma, este nevoie de foarte mult antrenament, chiar mai mult decat pentru o piesa clasica de teatru, asa cum ne povesteau cei de la Teatrul Masca acum ceva vreme, cu ocazia lansarii Caietelor Masca, la Carturesti.

Un lucru in plus pe care-l aduc la aceasta editie este durata programului – festivalul se intinde pe o perioada mai mult decat dubla fata de in trecut (sapte zile intregi in care puteti gasi statuile vivante in parcurile din Bucuresti – nu doar trei, cum a fost in anii precedenti).

Iata si programul evenimentului, desi puteti gasi mult mai multe informatii pe pagina Teatrului Masca:

  • 30 mai – Deschiderea Festivalului (Noaptea Statuilor Vivante), Casa Filipescu – Cesianu, ora 20.00;
  • 31 mai – 1 iunie – Parcul Humulesti (cartierul Ferentari);
  • 2 – 3 iunie – Parcul Crangasi (cartierul Crangasi);
  • 4 – 5 iunie – Parcul Herastrau, intrarea din Soseaua Nordului („Locul de la Roata mare”).

In fiecare zi dupa ora 16:00 puteti sa va bucurati de festivalul acesta inedit, care aduce un plus de frumusete orasului. Sigur puteti prinde macar unul dintre cele 60 de spectacole la care, pe langa artistii romani, vor participa si alti artisti din Austria, Olanda sau China. Printre personajele pe care o sa puteti sa le admirati se numara Colombina, Frantuzoaicele, Albert Einstein, Mozart, Marie Curie, Marilyn Monroe si o multime altele pe care le puteti descoperi chiar voi!

Ganditi-va doar atat: dupa o zi obositoare de munca, ce poate fi mai frumos decat o plimbare relaxanta prin parc, unde te poti bucura de un aer curat, verdeata, soare (sa speram!!), iar in plus sa avem si acces gratuit la artisti de prima clasa, prin spectacole cu ceva ce nu vedem in fiecare zi – statui vivante? Iar daca nu sunteti din oras si sunteti intamplator in Bucuresti in perioada asta – nu uitati sa veniti si voi, o sa va placa cu siguranta! Sunt convinsa ca si cei mici vor fi foarte incantati sa-i vada!

Sursa foto: pagina de facebook Masca & arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *