Recomandare lectura: „Parada de Paste” de Richard Yates

Romanul „Parada de Paste” scris de Richard Yates este o apartie recenta a editurii Litera, din luna ianuarie a acestui an, in care autorul ne prezinta viata a doua surorii – Sarah si Emily Grimes, din copilarie si pana la batranete.

Cele doua surori sunt foarte diferite, iar cartea ne este prezentata in principal din perspectiva lui Emily, sora cea mica. Aceasta o admira si o invidiaza in acelasi timp pe sora ei mai mare, i se pare mai inteleapta, mai statornica, are mai tarziu casatoria perfecta, in timp ce Emily va trece prin cam multe asternuturi, va schimba mai multe servicii si in principal nu-si va gasi locul cu adevarat nicaieri.

Usor – usor, crescand, cele doua isi fac vieti separate si nu vor mai avea mai nimic in comun – Sarah se va muta la tara cu sotul si va naste trei copii, in timp ce Emily va absolvi studii superioare, se va casatori pentru o scurta vreme cu un profesor universitar si nu va deveni niciodata mama. Candva de-a lungul timpului, sora cea mica incepe sa constientizeze ca a depasit-o ca intelect pe sora ei mai mare, dar se simte rusinata de acest gand chiar si fata de ea insasi.

Vizitele ocazionale pe care Emily i le va face surorii ei de-a lungul timpului vor sta sub semnul unei distante intre cele doua – de-abia dupa 20 de ani de la casatoria lui Sarah afla si Emily ca sora ei o duce foarte prost cu banii, iar sotul ei o bate frecvent inca de la inceputul casniciei lor, casnicie aflata sub o masca a unei vieti de familie fericita.

Un eveniment tragic le va aduce impreuna candva in timpul maturitatii, moment in care afectiunea uneia fata de cealalta parca renaste. Ultima relatie importanta din viata lui Emily, in care-si pusese sperantele pentru batranete, va fi un esec, ca toate cele de dinaintea ei. Si la final, dupa tot, Emily isi da seama ca tot la familie apelezi atunci cand totul pare pierdut.

Titlul cartii reprezinta unul dintre momentele fericite din viata tinerelor surori, atunci cand erau la inceput de drum si lumea statea deschisa in fata lor, posibilitatile erau nelimitate.

„Cu stilul sau viguros si emotionant, Yates patrunde cu usurinta pana in profunzimea vietii personajelor sale… O poveste spusa sobru si tulburator.” – The New York Times Book Review

„Unul dintre cei mai straluciti romancieri postbelici din Statele Unite. Opera lui continua sa-i delecteze pe cititorii care au norocul s-o descopere.”- Independent

Richard Yates (1926 – 1992) este si autorul romanului „Revolutionary Road”, nominalizat la National Book Award in 1962 si ecranizat in anul 2008 sub acelasi nume. Din pacate, scrierile sale nu au cunoscut succesul in timpul vietii acestuia. Printre romanele sale se numara si „A Special Providence”, „Disturbing the Peace” sau „Liars in Love”.

Sursa foto: pixabay.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × two =