Recomandare lectura: “Cel care ma asteapta” de Parinoush Saniee

“Cel care ma asteapta” este un roman emblematic care arata destinul femeilor din Iran. Desi interzis de doua ori de regimul iranian, romanul a fost publicat pana la urma in 2003 si a devenit un best-seller international, cu traduceri in peste 26 de limbi.

Povestea incepe in anul 1979, intr-o perioada tumultoasa din punct de vedere politic, cand tanara Masumeh se muta cu intreaga familie in Teheran. Desi fratii ei insista ca Masumeh ar trebui maritata, pentru a pleca de pe capul familiei, tatal acesteia se lasa induplecat de rugamintile fetei de a-si continua studiile.

Insa povestea nevinovata de dragoste dintre fata si un tanar farmacist, cu care reuseste cu greu sa schimbe cateva cuvinte, o face pe fata sa fie vinovata de o mare crima in familia acesteia, fapta ei “necugetata” aducand dezonoare asupra familiei. Astfel, trebuie maritata imediat, indiferent cu cine.

La interventia unei prietene de familie, Masumeh ajunge sa fie maritata cu forta cu un tanar pe care nici macar nu l-a cunoscut inainte de casatorie. Sotul ei are insa o gandire liberala si ii permite sa isi continue studiile (ar fi fost imposibil sa mai mearga la scoala fara aprobarea sotului), insa viata politica si personala ii stau mereu in calea indeplinirii acestui vis.

Curand afla ca sotul ei are total alte preocupari decat familia si este implicat in tot felul de activitati care ii pun nu o data viata in pericol. Masumeh isi va trai viata mai mult singura, intr-o continua stare de teama si neliniste, reusind insa mereu sa se descurce sa-si creasca cei trei copii – doi baieti si o fata.

Teama, indoiala, ambitia si curajul lui Masumeh ies din paginile acestui roman si ne fac sa traim alaturi de ea toata acea perioada, intr-un oras dezbinat de conflicte religioase si politice. Atunci cand copii cresc si isi fac propriile familii, destinul pare a-i surade in sfarsit si eroinei acestui roman, care isi regaseste dragostea din tinerete dupa 35 de ani. O sa va las sa descoperiti singuri ce va intampla si care va fi soarta lui Masumeh.

Romanciera Parinoush Saniee s-a nascut in Teheran in 1949, intr-o familie de intelectuali instariti si a studiat psihologia si sociologia. A scris mai multe romane pana in prezent, insa “Cel care ma asteapta” i-a adus notorietate internationala. Romanul “Tatal celuilalt copil” s-a bucurat de succes in Iran, iar multe alte romane isi asteapta publicarea in prezent. Mama a doi copii, amandoi traind in strainatate, autoarea a devenit una dintre figurile cele mai cunoscute ale intelectualitatii iraniene.

Sursa foto: pixabay.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen + thirteen =