Inceputul primaverii si semnificatia martisorului

Mai sunt doar cateva zile pana cand incepe primavara, iar ziua de 1 martie este una speciala atat pentru ca deschide oficial cel mai frumos sezon al anului, cat si pentru martisoarele pe care fetele le primesc si frumoasa lor semnificatie.

In trecut, pe 1 martie copiii si tinerii – atat fete, cat si baieti, primeau martisoare inainte de rasaritul soarelui. Snurul de martisor era alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, reprezintand o contopire a contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric.

Snurul era fie legat la mana, fie purtat in piept de pe 1 martie pana cand se aratau semnele clare ale sosirii primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele. In acel moment martisorul fie se lega de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa aduca noroc, fie era aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare.

Cu trecerea timpului, la acest snur s-a adaugat o moneda de argint, asociata soarelui – martisorul ajungand astfel sa fie un simbol al focului si al luminii, deci si al soarelui. In unele zone ale tarii (in special in zona Moldovei), barbatii sunt cei care primesc martisoare.

Astazi, orice bijuterie poate fi daruita drept martisor – nu numai brose sau bratari, cat si pandantive, cercei, lantisoare, insa snurul alb-rosu este in continuare nelipsit. De-a lungul timpului oamenii au devenit tot mai creativi cu materialele folosite – de la ate si materiale pana la lemn, hartie colorata si bineinteles metale si pietre pretioase.

Daca sunteti o persoana talentata sau careia ii place sa faca mici cadouri personalizate – atunci acesta este momentul ideal in care sa va dovediti creativitatea si sa daruiti persoanelor importante pentru voi martisoare realizate chiar de voi, vor fi cu siguranta impresionate!

Sursa: CrestinOrtodox.ro / Sursa foto: Pixabay

1 Trackback / Pingback

  1. Anonymous

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 − four =