Recomandare lectura: “Roscovanul” de J.P.Donleavy

Va spuneam recent ca am participat la clubul de carte organizat de editura Litera si v-am ramas datoare cu parerea mea legata de romanul “Roscovanul” scris de J.P.Donleavy, discutat la club in luna decembrie.

Am inceput lectura cumva fara asteptari, pentru ca auzisem toate parerile pro si contra existente si ma gandeam ca romanul nu are ce sa-mi ofere nou, nu am cum sa fiu surprinsa. Insa am fost placut impresionata.

Unele din fetele de la clubul de carte au spus ca au trebuit sa intre cumva in acea atmosfera, sa se coboare la nivelul personajului si ca nu s-au simtit confortabil sa intre in lumea descrisa in roman. Poate acesta a fost motivul pentru care am citit cartea cu un pic cu detasare, n-am incercat sa-l simpatizez pe Roscovan sau sa-l inteleg.

Am intrat in lumea sa si l-am observat, am gasit amuzamentul anumitor situatii care in mod normal pentru alte persoane ar fi fost dramatice. Spre exemplu, este un moment in care Sebastian este cautat de fostul proprietar caruia avea sa-i plateasca niste sume restante. Felul in care se ascunde si reuseste sa scape de acesta ar fi dramatic pentru o persoana saraca, ajunsa la limita posibilitatilor, insa pentru Sebastian ar fi un fel de justitie divina daca ar fi prins.

Nu vreau sa va stric placerea lecturii si sa va povestesc prea mult din ce se intampla. Este suficient sa va spun cateva cuvinte din recenzia data de Dorothy Parker de la Esquire: “Iresponsabil, nespalat, fermecator si fara un ban in buzunar, Sebastian Dangerfield, student la Drept la Colegiul Trinity, irlandez american cu accent englezesc, naufragiat in Dublin si visand la dolari si femei usoare, vesnic client al caselor de amanet, cutreiera puburile (…), intr-o cautare deliberanta a libertatii, bogatiei si recunoasterii care simte ca i se cuvin.”

Acest personaj de cele mai multe ori neplacut, genul de om pe care nu l-ati vrea la voi in casa si in mod sigur nu l-ati vrea drept partener pentru surorile, prietenele, fiicele voastre – acest om are totusi prieteni adevarati, intalneste fete care ii acorda incredere la orice pas si are mai mult de o sansa sa fie implinit pe plan sentimental.

Apreciaza el insa toate aceste sanse pe care destinul i le acorda? Este el in stare sa recunoasca atunci cand greseste si doreste sa se schimbe, sa ajunga omul pe care fiinta iubita il merita? Evident ca nu o sa va ofer raspunsul la aceste intrebari si o sa va las pe voi sa descoperiti si sa va faceti propria parere.

James Patrick Donleavy este un romancier american de origine irlandeza nascut in 1926, iar “Roscovanul” este primul sau roman, publicat la Paris in 1955 si inclus de Modern Library in cele mai bune 100 de romane ale secolului al XX-lea. A cunoscut vanzari record de peste 45 de milioane de exemplare in intreaga lume.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 1 =